HTML

Extrém Szakács projekt (2006-2016)

Az "Extrém Szakács" a világ extrém- és jellegzetes helyein Paprikás Csirkét főz a magyar kultúra tiszteletére. Emellett kalandozik és felfedez - itthon és külföldön. Légy Te is részese a folyamatnak! E-mail: elnokseg@lucullusbt.hu

Fotók

Videók

Partnerek

Budapest - Bamako Rali /Tevetarhonya a Száguldó Szakácsoktól

2007.01.10. 22:14 lucullus

 

 

 

 

 

Ez az egyedüli kaland mind közül, amelyen Turóczi Gábor nem vett részt személyesen, hanem csak itthonról  felügyelte/irányította a békés-megyei szakács testvárpárost, és közösen egy nagyon remek kis projektet sikerült végül összerakniuk. Az egész ralimezőnyt , és egy afrikai falut is sikerült jóllakatni tarhonyával a Lucullus BT jóvoltából, amiért az egyesület megkapta a verseny jótékonysági különdíját.

"Az Északi-sarkot paprikás csirkével meghódító gasztronómiai egyesület, a Lucullus Baráti Társaság csapata Afrikába indult teve-tarhonyát készíteni, méghozzá a Hősök teréről startoló Budapest-Bamako futam résztvevőjeként. A békési Barna Ádám és Barna Tibor testvérpáros alkotta TarhonyaRally Racing Team nevű csapat mintegy 8000 kilométert tett meg útja során: átszelték fél Európát, majd a Gibraltári-szoroson átkelve nekivágtak Marokkó, Mauritánia és Mali sivatagainak. A főzés nem okozott problémát számukra, hiszen Ádám végzettsége szerint szakács, számos országban járt, hogy elsajátítsa a nemzetközi gasztronómiai fogásokat, Tibor pedig több évet élt Kanadában, két évet töltött a Karib-térségben és a Földközi-tengeren, ahol luxushajókon dolgozott mixerként."

"A Lucullus Baráti Társaság célja, hogy felhívják a figyelmet a magyarországi gasztronómia mellőzött ételére, a tarhonyára, amely sokak szerint csak egy köret, pedig nagyon tartalmas, finom egytál étel is készíthető belőle" - mondta az MTI-nek Turóczi Gábor, szóvivő, aki itthonról irányította a projektet.
"Mindezen túl szerették volna folytatni az Északi-sark meghódításakor megkezdett hagyományt is, vagyis a magyar konyha utazó nagyköveteiként tanúbizonyságot tenni arról, hogy a vendégszeretet extrém körülmények között is fenntartható".

Ennek demonstrálásaként a két száguldó szakács Mauritánia fővárosában Nouakchott-ban, a futam legnehezebb szakaszának az előestéjén, elkészítette a világ első TEVETARHONYÁJÁT, amivel az egész mezőnyt megvendégelték. Bamako elérését követően pedig ellátogattak egy faluba, ahol segélycsomagokat osztottak szét, majd vendégül látták a lakosokat, természetesen tarhonyával. Mivel a helyi lakosok tevehúst fogyasztanak, ezért a tarhonyát is azzal készítették, továbbá fűszereket, helyi zöldségeket használtak még az étel elkészítéséhez - részletezte Turóczi Gábor. A csapat elnyerte a Budapest-Bamako rali legnívósabb különdíját, a NÉPEK BARÁTSÁGA díjat.

A testvérpár egy 1991-es évjáratú Toyota Corolla 4wd típusú járgánnyal vágott neki az útnak. A járgány önsúlya 1180 kilogramm, és 420 kilogramm tarhonya szállítására lett alkalmas, de természetesen nem ennyit, "mindössze" 200 kilogramm tésztát vittek magukkal a versenyzők, továbbá kettő 50 literes vasbográcsot, amelyekben összesen 200 főre elegendő mennyiségű tarhonyát lehet megfőzni."

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://extremszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr401977746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása