HTML

Extrém Szakács projekt (2006-2016)

Az "Extrém Szakács" a világ extrém- és jellegzetes helyein Paprikás Csirkét főz a magyar kultúra tiszteletére. Emellett kalandozik és felfedez - itthon és külföldön. Légy Te is részese a folyamatnak! E-mail: elnokseg@lucullusbt.hu

Fotók

Videók

Partnerek

Paprikás csirke a Góbi-sivatagban

2007.07.13. 00:12 lucullus

 

 

 

 

 

HAZATÉRT A SZILASFOOD-LUCULLUS GÓBI EXPEDÍCIÓ

2007. július 12-én hazatért Budapestre a Szilasfood-Lucullus Góbi Expedíció. A több mint egy hónappal ezelőtt útnak induló hét fős csoport sikeresen teljesítette mongóliai küldetését. A Magyar Földrajzi Társaság által tudományos expedíciónak minősített, és a Budapesti Műszaki Egyetem valamint a Semmelweis Egyetem által is támogatott vállalkozás tagjai a világ egyik legnagyobb pusztaságában gasztronómiai, orientalista, orvostudományi és rádiós megfigyeléseket végeztek, valamint tapasztalatokat gyűjtöttek az expedíciós energiaellátás területén.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1000 kilométeres, többnyire lóháton megtett sivatagi vonulását követően az Expedíció július 10-én átnyújtotta a Magyar Nemzeti Múzeum Dzsingisz Kiállításának az ajándékát - egy különleges, archív felvételeket tartalmazó digitális gyűjteményt - a Mongol Nemzeti Múzeum vezetőségének Ulánbátorban.

Lovas vonulás a világ egyik legnagyobb pusztaságában

Június 8-án indult útnak a Szilasfood-Lucullus Góbi Expedíció, hogy a világ egyik legnagyobb pusztaságát lóháton átszelje, és utazása során különböző tudományos megfigyeléseket végezzen. Miután a csoport tagjai június 9-én megérkeztek a mongol fővárosba, azonnal útnak indultak a Góbi-sivatag keleti régiója felé. Másfél nap alatt mintegy 700 kilométert megtéve érkeztek el Yoliin Amhoz, a "Keselyűk Völgyéhez". Itt csatlakoztak hozzájuk sivatagi lovas vezetőik, akik az Expedíció lovait is biztosították. A társaságot mintegy 80 km/h erejű szél- és homokvihar fogadta, és szembesülniük kellett a Mongóliát sújtó, évtizedes viszonylatban is példátlan aszállyal, amely idén számos tó, patak, folyó és vízgyűjtő hely eltűnéséhez vezetett. A lovak magas napi vízigényének kielégítése érdekében az Expedíciónak folyamatosan változtatnia kellett vonulási stratégiáján, ami jelentős eltérést eredményezett az eredetileg tervezett útvonalhoz képest. A Góbi kietlen vidékein ily módon közel két hét alatt megtett, több száz kilométeres út során az Expedíció ellátogatott a 1920-as években vezetett dinoszaurusz ásatásokról híressé vált Bayanzagba, elhaladt a Khongoriin Els 300 méter magas, búgó homokdűnéi mellett, valamint átkelt a bayanligi kősivatagokon, ahol különleges régészeti dokumentációk készültek különböző történelmi korszakokból származó kőoszlopokról, sírhelyekről és sziklarajzokról.

Miután az Expedíció átkelt az Ikh Bogd-hegység kétezer méteres hágóin, az Orog Nuur valamint a Boon Tsagaan Nuur tavak érintésével áthaladt a sivatagi sós tavak vidékén, hogy a Góbi-Altaj megyében található Dagnaltajban gasztronómiai és néprajzi dokumentációkat készítsen. Innen folytatódott a csapat lovas vonulása az Altaj-hegység 3000 méteres gerince felé. A sivatagi vonulás első napjaihoz hasonlóan a hegyvidéki szakasz is orkán erejű viharral kezdődött: az Expedíció haladását ezúttal tovább nehezítette a magas hegyekre jellemző, éjszakánként a 0 C-hoz közelítő hideg. Közel egy héten keresztül mintegy 200 kilométert tett meg az expedíció lóháton az Altaj 3000 méteres gerincén, majd július 5-én délelőtt fél tízkor elérte célját, Altaj várost, ahol Góbi-Altáj megye egészségügyi és környezetvédelmi biztosa fogadta a társaságot. Miután az expedíció tagjai az út sikerét megünnepelték egy fazék paprikás csirkével - amely extrém körülmények között először 2006-ban főtt ünnepi lakoma gyanánt az Északi-sarkon -, visszaindultak Ulánbátorba. Két nap alatt mintegy 1000 kilométert hagyott maga mögött az Expedíció, majd július 7-én késő este elérte a mongol fővárost.

Beteljesítette kultúrmisszióját a Góbi-expedíció

Elindulását megelőzően az Expedíciót egy különleges kultúrmisszió teljesítésére kérte fel Kovács Tibor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. A múzeum első számú vezetője a Dzsingisz Kán kiállítás alkalmából egy digitális archív gyűjteményt adott át a Góbi-expedíciónak, amely Radnóti Andor, a Mongol Hadsereg egészségügyi biztosának az 1920-as években készített, különleges néprajzi értékkel bíró mongóliai fotóit tartalmazta. A főigazgató felkérésének eleget téve a Góbi-expedíció beteljesítette kultúrmisszióját, és ünnepélyes keretek között július 10-én Ulánbátorban átnyújtotta a szimbolikus adományt dr. Dashdendev Bumaa asszonynak, a Mongol Nemzeti Múzeum igazgatóhelyettesének.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: mongólia

A bejegyzés trackback címe:

https://extremszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr371468920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.