HTML

Extrém Szakács projekt (2006-2016)

Az "Extrém Szakács" a világ extrém- és jellegzetes helyein Paprikás Csirkét főz a magyar kultúra tiszteletére. Emellett kalandozik és felfedez - itthon és külföldön. Légy Te is részese a folyamatnak! E-mail: elnokseg@lucullusbt.hu

Fotók

Videók

Partnerek

Paprikás csirke az Északi-sarkon

2006.04.20. 22:59 lucullus

 

 

 A Lucullus Baráti Társaság gasztronómiai egyesület azzal a céllal indított expedíciót az Északi-sarkra 2006-ban, hogy megismerje a sarkvidék konyhaművészetét és végrehajtsa hazánk első, egyenesben közvetített földrajzi felfedezőútját. Mindemellett cél volt annak bebizonyítása, hogy az ember a jég hátán is képes megőrizni kulturális identitását, aminek jelképéül a magyarországi egyesület egy paprikás csirke elkészítését választotta.
A Lucullus BT elnöke, Turóczi Gábor 2006. április 9-én indult útnak a Malév oslói járatával. Az utazó a norvég főváros repülőterén a magyar nagykövetség tanácsosától átvett egy hatóságilag engedélyezetten importált, zalaegerszegi fagyasztott csirkét. Ezt követően eljutott repülővel Longyearbyenbe, a Svalbard-szigetek (Spitzbergák) fővárosába. Itt csatlakozott a 13 tagból álló nemzetközi expedícióhoz, amellyel 2006. április 11-én elérték az északi szélesség 89. fokán fekvő Borneo Jégbázist. Itt egy éjszakát töltöttek el a jég hátán.

 

 

Az expedíció április 12-én reggel 9 órakor vágott neki gyalog az Északi-sark felé vezető 100 kilométeres útnak. A csapat haladását erőteljesen akadályozta a szokatlanul rossz időjárás: az erős szél, a viharok és a különösen erős mágneses tevékenység. A levegő átlaghőmérséklete ingadozásokkal -20 fok körül volt, a páratartalom 80-90 százalék között mozgott. Emellett folyamatos akadályt jelentett a jégmező negatív irányú mozgása, aminek következtében a dinamikus előrehaladás ellenére több esetben is negatív távot teljesítettek. Mind az időjárás, mind a mágneses tevékenység valamint váratlan technikai problémák átmeneti zavart okoztak az alapbázissal való kapcsolattartásban. Az gasztronómiai kalandortúra egy résztvevőjét útközben helikopterrel ki kellett menteni, a többiek sértetlenül értek célba.

Az expedíció 2006. április 20-án, reggel 06:50-kor érte el az Északi-sarkot. Turóczi Gábor harmadik magyarként kitűzte a magyar lobogót, és az expedíció örömére megfőzte a magyar paprikás csirkét. Mondhatnánk - így indult el az Extrém Szakács projekt is.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: északi sark expedíció

A bejegyzés trackback címe:

https://extremszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr51435456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.